Antioxidanty jsou látky, které pomáhají organismu bojovat proti volným radikálům. Tím, že omezují činnost kyslíkových radikálů, zamezují oxidaci v organismu, a tím také napomáhají předcházet jeho stárnutí. Antioxidanty působí na organismus vnitřně při konzumaci i při vnější aplikaci skrze kosmetiku.
Antioxidanty v jídle prodlužují jeho trvanlivost, ale mimo jiné jsou také velmi zdravé. Jejich konzumace má pozitivní vliv na zdraví a také snižuje pravděpodobnost vzniku některých civilizačních chorob.
Vnější použití antioxidantů má pozitivní vliv především na kvalitu pleti. Ta je lépe chráněna proti vnějšímu okolí. Antioxidanty posilují pokožku, zamezují oxidaci a také zpomalují přirozené stárnutí pokožky způsobené právě okolním prostředím. Antioxidanty jsou používané především v anti-age kosmetice.
Antioxidanty jsou v současné době používány buďto ty přirozené, vyskytující se v přírodě, nebo chemicky vytvořené. Upřednostňovány jsou ty přírodní, i když snížená účinnost chemických antioxidantů nebyla nikdy prokázána. V přírodě najdeme antioxidanty například v ovoci, mezi nejznámější patří lesní bobule, borůvky, ostružiny, maliny, brusinky, dále granátové jablko nebo červené víno. Antioxidanty jsou v zeleném nebo bílém čaji, mezi nejrozšířenější antioxidanty patří také vitamíny A, E a C.